Recent Garden Build in West Malling

Last summer I started work on a small garden design for a beautiful period property in the heart of the West Malling conservation area. Although the garden isn't completely finished I thought it would be nice to share some photos from the build which took place this winter (hence the slightly gloomy pictures). Some of the planting was done at the same time as the build but the majority will follow in spring (more photos to follow).

When I first saw the garden it was very tired with small semi-circular steps leading down from the kitchen to a scrubby bit of grass, an oversized tree touching the overhead cables and a small patio enclosed by a wall which made it feel even smaller and cut it off from the rest of the garden. The client had recently bought a lovely new shed and there was a wisteria up the back of the house which was to stay, along with a pergola already attached at the side. 

We decided to get rid of the grass completely, removing the weekly chore of mowing, and created a large entertaining space directly off the kitchen. Heath Sawn Sandstone was chosen for the patio and the coping on the raised beds, due to it's warm tones and smart finish. The patio will be enclosed by planting to soften the hard landscaping and to the side a sculpture (yet to be bought) will sit on an oak plinth as a feature.

Even though there isn't much space, a sense of interest has been created in the garden with the slight difference in levels, a smaller seating area for a couple of chairs in a sunny corner, stepping stones and a steel edged, gravel path creating a circular route around the garden to the shed and gate. 

Pleached Hornbeam have been planted along the bottom boundary creating a raised hedge which will obscure the building behind and lighting has been installed to uplight the trees and highlight the steps around the garden.

All the landscaping was done by the lovely guys at Tattersall Landscapes who previously built the show garden I co-designed at the RHS Hampton Court Flower Show in 2015.

© Claire Moreno 2014